Gechidenis en onwikkeling

Naar alle waarschijnlijkheid zijn boeren aan de St. Nicolaasdijk in Kampen (aan de rand van Brunnepe) in de jaren dertig van de twintigste eeuw met het melkbusschieten begonnen waarna het fenomeen snel werd overgenomen door de ‘Brunnepers’ op de Noordweg. De wijk Brunnepe werd destijds grotendeels bewoond door oud-Schokkers, inwoners van het eiland Schokland die gedwongen werden te verhuizen. De Brunnepers stonden bekend als een excentriekelingen die wars waren van regels en gezag.

Mede door de eigenzinnigheid van de Brunnepers is het melkbusschieten en het ontsteken van vreugdevuren midden in de straten en woonwijken ontstaan. Dit waren activiteiten waarmee ze zich nadrukkelijk onderscheidden van de boerenbevolking uit de directe omgeving, die vooral in de weilanden rondom de stad met carbid schoten. Vanuit de wijk Brunnepe heeft de traditie zich vervolgens over de rest van de gemeente Kampen verspreid.

Met de jaren steeg de populariteit van het van melkbusschieten met als gevolg dat er in de jaren 70 problemen ontstonden met betrekking tot de veiligheid en openbare orde waarbij zelfs ME moest worden ingezet om de feestvierders in toom te houden. Mede hierdoor heeft de lokale overheid in de daaropvolgende jaren geprobeerd om het melkbus schieten op de ‘Kamper wijze’ te doen ophouden. Als gevolg van het terugbrengen van het aantal locaties dreigde veiligheid in het geding te komen en dreigde er sociale onrust te ontstaan. Bort Koelewijn, burgemeester van Kampen van 2009 tot 2021, is vervolgens met de carbidschieters in gesprek gegaan. Hierdoor verbeteren de verstandhoudingen waardoor de traditie in goed overleg kon doorgaan.

In 2018 werd het Schuttersgilde opgericht, zij zetten zich op een veilige en sociaal verantwoordelijke manier in voor het behoud van het erfgoed. Daarnaast heeft het gilde zich als doel gesteld de traditie te koppelen aan maatschappelijk verantwoordelijke lokale goede doelen en maakt het gebruik van haar netwerk bij het helpen van inwoners met problemen.

Met het Schuttersgilde werden de circa 2000 actieve melkbusschutters uit de gemeente Kampen een gelijkwaardige gesprekspartner binnen de gemeente Kampen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *